Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 22.5.

20. 5. 2011

1712 - za uhorského kráľa bol v Prešporku korunovaný Karol III. Habsburský. Pri tejto príležitosti bola otvorená aj nová vstupná brána do Prešporského hradu, ktorá dostala meno Viedenská brána. Taktiež bola obnovená Vydrická brána (západná brána mestského opevnenia) a nanovo bol na ňu namaľovaný krajinský a mestský erb.

1892 - v Prešporku sa konalo prvé veľké zhromaždenie za uzákonenie všeobecného volebného práva. Zúčastnilo sa na ňom asi 2000 robotníkov.

1914 - v Prešporku sa narodil geodet Pavol Gál, organizátor fotogrametrických prác na Slovensku, profesor na SVŠT a zakladateľ a šéfredaktor Slovenského vydavateľstva technickej literatúry.

1949 - v bratislavskej Redute sa uskutočnilo slávnostné zlúčenie Svazu přátel SSSR so ZČSP na Slovensku do jednej organizácie. Aj táto skutočnosť naznačila, že komunistické vedenie štátu v Prahe nebude trpieť žiadne osobitné slovenské organizácie.

1981 - v SND sa uskutočnila premiéra baletu Dom Bernardy Alby od kubánskeho skladateľa S.F. Barrosa v choreografii kubánskeho choreografa Ivana Tenoria.

1984 - v Medickej záhrade odhalili pomník Martina Kukučína od chorvátskeho sochára Ivana Meštroviča.

2001 - kanadská ministerka rozvoja ľudských zdrojov Jane Stewartová ukončila dvojdňovú návštevu Slovenska. Bratislavské rokovania s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Petrom Magvašim a ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom sa týkali zlepšenia spolupráce v oblasti rozvoja hospodárskych vzťahov, investícií a podpory slovenským integračným snahám.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.