Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 16.6.

16. 6. 2011

1618 - Prešporok navštívil svetoznámy lekár slovenského pôvodu Ján Jesenius.

1647 - v Prešporku bol Ferdinand IV. korunovaný za uhorského kráľa. Korunovácia bola už niekoľkokrát odložená pre rôzne príčiny a ani teraz neprebehla bez problémov. Mala sa totiž uskutočniť už v predchádzajúci deň, ale vtedy v Prešporku vypukol požiar. Zhorelo 72 domov blízko centra mesta, ako aj slávnostné priestory, ktoré priviezli z Viedne. Mladý kráľ sa však nedožil svojho nástupu na trón, lebo zomrel vo veku 21 rokov ešte za života svojho otca.

1857 - v Prešporku bola založená a slávnostne otvorená na podnet starostu Kampfmüllera nemocnica pre detské choroby, umiestnená bola v prenajatých miestnostiach na Kapitulskej ulici.

1931 - v Bratislave sa narodil etnomuzikológ a hudobný vedec Oskár Elschek, člen viacerých svetových vedeckých organizácií.

1944 - uskutočnil sa nálet anglo-amerických vojsk na Bratislavu. Letecký útok smeroval predovšetkým na rafinériu ropy Apollo, no viacero bômb dopadlo do obytných častí mesta. Poškodená bola známa kaviareň Štefánka, ale aj budovy na Vysokej ulici, trhovisko na dnešnom Námestí SNP a SNM na Vajanského nábreží. Zahynulo 132 civilných obyvateľov, 157 bolo ťažko, 584 ľahšie zranených. Materiálne škody po dopade asi tisíc bômb presiahli 300 miliónov korún.

1953 - v Bratislave sa skončil X. zjazd KSS. Dobová tlač tie momenty opisuje takto: „Záverečný prejav mal predseda vlády súdruh Viliam Široký a na Stalinovom námestí bola mohutná manifestácia pracujúcich. Krátko po 16.30 sa do námestí a ulíc Bratislavy rozozvučali fanfáry z Libuše a burácajúcim hurá ľud privítal svojho milovaného prezidenta súdruha Antonína Zápotockého. Nesmierny jasot a nadšenie sa znova a znova niesli námestím.“

1972 - kolektív lekárov Urologickej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave na Kramároch uskutočnil prvú transplantáciu obličky na Slovensku.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.