Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 15.6.

16. 6. 2011

1647 - mesto zachvátil veľký požiar, kvôli ktorému musela byť presunutá korunovácia Ferdinanda IV. na nasledujúci deň.

1769 - v Prešporku (Devíne) sa narodil kamenár Jozef Feigler ml., kamenársky majster, ktorý mal dielňu vedľa starej bašty Na vŕšku, autor rekonštrukcie studne na Františkánskom námestí v roku 1804. V roku 1812 vyhotovil 70 hraničných kameňov a v mestskom archíve je jeho figurálna kresba – návrh na studňu z r. 1803.

1791 - v Prešporku sa narodil pedagóg, estetik, básnik a historik Tobias Gottfried Schröer, buditeľ uhorských Nemcov, priateľ Ľudovíta Štúra, rektor prešporského evanjelického lýcea, ktorý bol prvý a dlho jediný, kto na území Uhorska uznával a propagoval Goetheho tvorbu.

1846 - v Prešporku bol otvorený prvý parný kúpeľ.

1884 - prešporský rodák Karol Kragl otvoril prvú telefónnu ústredňu na Slovensku (tretiu v Uhorsku) na Obchodnej ulici 1 (2. poschodie), ergo sa začala prevádzkovať prvá mestská telefónna sieť na Slovensku. Mala 50 účastníckych staníc a medzi prvými účastníckymi stanicami bola firma Dynamit Nobel a veľkoobchodník s vínom Jozef Palugyay.

1904 - na Žižkovej ulici sa našiel zlatý poklad - nález obsahoval 132 zlatých mincí: 8 nobelov, 7 zecchinov, 1 norimberský zlatý, 1 zlatý z obdobia Ľudovíta Veľkého, 1 z obdobia Márie Terézie a 114 z obdobia Žigmunda, dovedna v hodnote 1 614 korún.

1923 - z iniciatívy J. G. Tajovského, I. Krasku a Tida J. Gašpara sa v Bratislave konalo zakladajúce zhromaždenie Spolku slovenských spisovateľov.

1984 - v Bratislave zomrel lekár-kardiochirurg Michal Hubka, ktorý sa zúčastnil na všetkých fázach zavádzania srdcovej experimentálnej chirurgie na Slovensku, a ktorý rozpracoval metodiku mimotelového obehu krvi, pomocou ktorého sa 1958 začali v Bratislave prvé operácie srdca, taktiež získal svetové prvenstvo v niektorých vedeckých objavoch v technike a metodike srdcových operácií.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.